Fritextsök
Inga träffar hittade
Områden

Skräddarsydda lösningar - några exempel

Här kan du ta del av ett par case där vi har tagit fram optimerade friktionslösningar till våra kunder. Av praktiska skäl, och av hänsyn till kunderna, nämner vi ingen vid namn. Vår ambition är enbart att berätta om ett par intressanta uppdrag, som samtidigt ger en bild av oss och vad vi kan göra.

Effektiv friktionslösning till slirkoppling

Ett kanadensiskt företag med säte i Toronto, och med flera av världens mest kända personbilsvarumärken på kundlistan, fick materialproblem i en slirkoppling – precis när de stod inför att starta sin serieproduktion. Friktionsmaterialet i kopplingen höll inte.

Det kanadensiska företaget hade redan en underleverantör som tillverkat prototyper. Dessa hade testats och godkänts på både de korta och långa fälttesterna. Problemet var att underleverantören inte kunde producera korrekt kvalitet när serietillverkningen skulle starta.

Effektiv friktionslösning till slirkopplingMed hotet hängande över sig att behöva lägga ner hela den planerade produktlanseringen, scannade företaget marknaden efter en ny underleverantör. Vi blev tillfrågade och svarade att vi med största sannolikhet kunde hjälpa kunde dem med en lösning.

Produktchefen reste till Sverige med testplåtar i handbagaget. Han lade dessa metallbärare på bordet och sa: ”Jag vill ha med mig en prototyp hem. Nu på söndag”.

Kraven vi hade att gå på var att friktionsbelägget skulle kunna stansas ut, vara tunt, böjbart och flexibelt. Det skulle klara en viss hastighet och värme. Efter noga gjorda beräkningar och designförslag från våra konstruktörer, föll valet på friktionsmaterial RY277. Det bearbetades, limmades, monterades och levererades i tid till produktchefens hemresa.

Korttidstesterna som följde föll väl ut. Det gjorde även långtidstesterna och serietillverkningen kunde starta. Med tiden har vi kommit att processutveckla åt kunden. Bland annat har vi gått från stansning till vattenskärning av materialet, vilket minskat materialspillet och gett kunden att fördelaktigt affärsvärde.

Bromsbelägg i gigantisk smidespress.

Det svenska dotterbolaget till en av världens största tillverkare av smidda motor- och chassikomponenter hade ett problem med ett broms-/kopplingsbelägg i en av sina smidespressar. Materialet slets ut för snabbt.

Företagets smidespress är en av världens kraftfullaste, helt datoriserade pressar för tillverkning av bland annat framaxelbalkar för lastbilar och bussar. Den har 16 000 tons presskraft och materialen i verktygets rörliga delar utsätts för stora påfrestningar.

Bromsbelägg i gigantisk smidespressNär företaget hörde av sig till Rydahls hade man problem med friktionsbelägg som sprack och slets ut för fort, vilket påverkade produktion och serviceekonomi.

Efter specifikationer av bromskraft och bromsmoment, ritade vi ut och producerade en dimensionerad lösning – ett kopplings- och bromsbelägg med kärna av mekaniskt hållfast material och slitytor belagda med friktionsmaterial med rätt egenskaper.

Både de initiala och efterföljande testerna gick bra. Verktyget rörde sig med önskad smidighet och beläggen från Rydahls visade på betydligt bättre livslängd än den tidigare lösningen.

Gasreglage med simulerat motstånd

En underleverantör till en båttillverkare hörde av sig med en lite annorlunda fråga – Hur kan vi få ett gasreglage med elektronisk signalöverföring till motorn att kännas som ett klassiskt gasreglage med wire-koppling?

Båttillverkaren hade på en av sina yacht-modeller installerat en lösning där all elektronik var kopplad till ett nätverk ombord. Alla nyckelfunktioner, såsom styrning, gas och växling var kopplade till samma system.

Gasreglage med simulerat motståndMed elektronisk signalöverföring mellan gasreglage och motor uteblev den tröghet i reglaget som de flesta är vana vid, och som bidrar till upplevelsen att köra båten. Det fanns helt enkelt inget motstånd och lite av ”båtkänslan” förvann.

Underleverantören fick i uppdrag att tillverka ett reglage med rätt känsla. De tog i sin tur kontakt med oss.

Vår rekommendation: Varmlimma ett friktionsmaterial med hög friktionskoefficient till en bärare av plast och ni får en utmärkt produkt med den tröghet och känsla ni efterfrågar.

Med rätt material och bearbetning, i en kostnadseffektiv och automatiserad produktionsprocess, hjälpte vi kunden fram till en mycket bra komponent till rätt pris.